Hvordan sikrer du at få det største udbytte af en kandidatsamtale?

Som recruiter og headhunter er mit mål under et interview at opnå en form for refleksion, hvor begge parter opnår det ønskede resultat. Min opgave som recruiter er mere specifikt, at danne et nuanceret billede af personen på den anden side af bordet, og hvilke potentialer og egenskaber der rummes. 

Det billede jeg danner ud fra samtalen med kandidaten, skal danne rammerne for processen mellem kandidaten og virksomheden. Derfor er det vigtigt at stille spørgsmål, hvor man “skubber” til kandidaten og den information som skal til for, at kunne se om der et potentielt match. 

Men hvordan dannes det nuancerede billede? Og hvordan sikrer du via dine spørgsmål, at få det største udbytte af spørgsmålene? 

Det kan være svært at stille de rigtige spørgsmål til en kandidat. Men efter mere end 20 års erfaring som recruiter har jeg efterhånden fundet frem til de spørgsmål, som hjælper mig med, at afklare hvilken type menneske der sidder overfor mig. Personligt er det vigtigt for mig, at danne et klart og tydeligt billede af, hvem jeg er i dialog med. Derfor er et af de spørgsmål jeg oftest stiller: “Hvad er du mest stolt af, i lige netop det her job?”

Hvorfor det spørgsmål?

En anden version af spørgsmålet, som måske anvendes oftere er: “Hvad tager du med videre fra det her job?”. Spørgsmålet giver god indsigt i personen på den anden side af bordet, da det både åbner op for kandidatens resultater, men også de personlige egenskaber. På den måde kommer jeg ind og hører om, hvorvidt en kandidat er vokset som karakter, eller har fokuseret udelukkende på det faglige. Har kandidaten startet virksomhedens fredagsbar og festudvalget? Eller taler personen om omsætning og P/L ansvar? – Ingen svar er forkerte, men fortæller meget mere om en kandidat, end hvad man først tænker. 

Fidusen er, at stille de spørgsmål, som giver kandidaten mulighed for at fortælle mere, om de personlige og faglige kompetencer og ikke kun hvad de ønsker at opnå. Og måske skal man undlade at uddybe de stillede spørgsmål for meget – for hvad er det første du tænker på? Det er dét, jeg gerne vil have en indsigt i.

Hvis du er i tvivl om du stiller de gode spørgsmål med stor potentiale eller gerne vil sparre,  så kontakt mig via LinkedIn eller på følgende bodil@induce.dk / +45 2160 7013.

.

Er du i tvivl om du stiller gode spørgsmål med potentiale for udbyttet, eller har du brug for hjælp med rekrutteringen? Så kontakt mig via LinkedIn eller på bodil@induce.dk / +45 2160 7013 

Er du interesseret i andre relevante områder så læs mere:

Who asked for a middleman? 

Jagten på det perfekte match – part 1

Råd til jobsøgende

Newsletter til virksomheder